Το Σχολείο μας

1Α

Γιορτή Λήξης 2016-17

Α 0
Εκτύπωση

Λίμνη Ευβοίας "Το Στολίδι του Ευβοϊκού"

on .

   Στη Λίμνη Ευβοίας φυσά αιγαιοπελαγίτικος αέρας και η πόλη μοιάζει με νησί. Αναμφίβολα το γραφικότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας, που κερδίζει τον επισκέπτη με τα στενά δρομάκια, τα παραδοσιακά της σπίτια και το πράσινο, από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού, ν΄αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα. Η Λίμνη είναι μια πόλη αφιθεατρικά χτισμένη, κοντά στο αρχαίο Ελύμνιον, τόπος που, κατά το Σοφοκλή, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο Δίας με την Ήρα.

images 0   images 1

   Οι περισσότεροι κάτοικοι της Λίμνης έχουν αιγαιοπελαγίτικη καταγωγή, καθώς τον 16ον αιώνα,πολλοί αιγαιοπελαγίτες καπεταναίοι μετοίκησαν στην περιοχή αυτή. Η καρδιά της Λίμνης χτυπά στην παραλιακή της ζώνη, εκεί όπου τουρίστες και μόνιμοι κάτοικοι συναντιούνται για ν΄ απολαύσουν τον καφέ τους ή το φαγητό τους, έχοντας ως θέα από τη μια τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη την καταπράσινη πλαγιά της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αυτής είναι σημαντική και ευτυχώς γίνεται με σεβασμό στο παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.

images 4   images 5

   Η Λίμνη Ευβοίας, βλέπει στο βόρειο Ευβοϊκό και απέχει από τη Χαλκίδα 80 χλμ, ενώ από την Αιδηψό 33 χλμ. Διαθέτει φυσικό λιμάνι και είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα.

    Το όνομα της Λίμνης Ευβοίας, προέρχεται από την ονομασία της αρχαίας πόλης «Ελύμνιον». Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην αρχαία αυτή πόλη έγινε ο γάμος του Δία και της Ήρας. Το αρχαίο Ελύμνιον βρίσκονταν άλλοτε υπό την επίδραση της Χαλκίδας και άλλοτε της Ιστιαίας. Οι επιδρομές πειρατών αναγκάζουν τους κατοίκους να μεταφέρουν το 900 μ.Χ., το χωριό στις θέσεις Καστριά και Παναγιά. Τον 11ον αιώνα μ.Χ., ο Όσιος Χριστόδουλος επισκέπτεται το ερειπωμένο από τους πειρατές παραλιακό Ελύμνιον. Στην άκρη σήμερα της παραλίας υπάρχει το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Οσίου. Στα χρόνια του ιππότη Λικάριου η ηπειρωτική πλέον Λίμνη στη θέση Καστριά, βρίσκεται σε ακμή.Τον 16ο αιώνα αιγαιοπελαγίτες έποικοι καταφθάνουν στο παραλιακό Ελύμνιον. Τότε μεταφέρεται ξανά το χωριό στην παραλία και δημιουργείται η σημερινή πόλη της Λίμνης. Την ίδια περίοδο βρίσκεται στην παραλία της Λίμνης η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θα γίνει η προστάτιδα της.

 LIMNH ΛΙΜΑΝΙ   images 7

    Το 1790, κάτοικοι της Λίμνης, μεταναστεύουν στη Σκιάθο, ιδρύοντας τη συνοικία «Λιμνιά», που μέχρι και σήμερα υπάρχει στο νησί. Η ναυτική δύναμη της Λίμνης βοήθησε πολύ στην επανάσταση του 1821. Ο Αγγελής Γοβιός, πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου ήταν Λίμνιος. Ενεργή είναι και η συμμετοχή των κατοίκων της Λίμνης στην αντίσταση κατά των Γερμανών με σημαντική αντιστασιακή ηρωίδα, τη Λέλα Καραγιάννη. Από τη Λίμνη κατάγεται ο ευθυμογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο αρχιμουσικός Ιωάννης Μαργαζιώτης και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής.

 ΛΙΜΝΗ 01  ΛΙΜΝΗ  -

   Στα νεότερα χρόνια, η εξόρυξη λευκόλιθου που εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή, συνέβαλε στην οικονομική της ανάπτυξη.

    Στη Λίμνη αξίζει ν' επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου, δημάρχου Αιγαίου κατά το 1833-1880. Στο ισόγειο του μουσείου, θα δείτε ευρήματα από την προϊστορία και ιστορία του τόπου ενώ στον επάνω όφορο υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα από το λιμνιώτικο σπίτι.

ΛΙΜΝΗ ΣΟΥΡΟΥΠΟ  αρχείο λήψης

    Στο λόφο Καστριά υπάρχουν ευρήματα από οικισμό νεολιθικής εποχής καθώς και μεσαιωνικό κάστρο από την εποχή της φραγοκρατίας, όπου οχυρώθηκαν οι κάτοικοι της Λίμνης για να προστατευτούν από τους πειρατές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μαρμάρινο καμπαναριό της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1890, στην είσοδο της Λίμνης. Στη δυτική άκρη της πόλης, κοντά σστην παραλία, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Χριστόδουλου, που ήρθε από τη Μονή Θεολόγου της Πάτμου τον 11ο αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, στην τοποθεσία «Κρέμαση», χτισμένο πάνω σε ρωμαϊκά λουτρά. Στη Λίμνη υπάρχουν δύο παραδοσιακά κτήρια, με σχέδια του Τσίλερ, όπου στεγάζονταν στο παρελθόν η εφορία και η αστυνομία της πόλης. Νεοκλασικό κτήριο είναι και το δημαρχείο της πόλης. Σε πόσταση 9,5 χλμ νοτιοανατολικά της Λίμνης βρίσκεται η Μονή Αγίου Νικολάου που είναι γνωστή ως Μονή Γαλατάκη, Το καθολοκό της μονής θυμίζει μονές του Αγίου Όρους. Στο χώρο της μονής υπάρχει αμυντικός πύργος του 16ου αιώνα, ενώ στο εσωτερικό της μονής φυλάσσονται χειρόγραφα και κειμήλια. Για μια βόλτα στη φύση, μπορείτε να πάτε στο βουνό Καντήλι που βρίσκεται νοτιοανατολικά της μονής.